Saturday, January 2, 2016

Budapest |CZ|

Začátkem září jsem s kamarádkami navštívila slunečnou Budapešť :) 


Odjížděly jsme z Florence se Student Agency za 430 do Budapešti na místo Könyves Kálmán. Ty maďarské názvy jsou fakt něco. Autobusová zastávka je hned u metra, se kterým jsme ujely pár stanic abychom šly najít náš hostel, který snad víc schovaný už být nemohl chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon. Zsófi's House se naházel v budově, která se zrovna přestavovala, takže přes ní byly různé ty konstrukce a jediná věc, která značila, že se v budově hostel nachází byla malá samolepka nad dveřmi, kterou ještě obklopovalo spoustu jiných. Samolepka. Super. Byly jsme opravdu rády, když jsme konečně stály v prvním patře před vchodem! Fotky na internetu vypadaly sice mnohem líp, než jak hostel vypadal ve skutečnosti, ale za noc jsme platily jenom kolem dvou stovek a nacházel se pouhých pár kroků od parlamentu, takže nás to vůbec netrápilo!



Strašně zvláštní nám připadalo zdejší metro! Dveře se zavírají takovou rychlostí a takovou silou, že by člověk opravdu nechtěl vkročit do metra později. Když vás v pražském metru sevřou dveře prostě se znovu otevřenou, tady by to myslím už nebylo tak příjemné. Každopádně nám metro ušetřilo spoustu chůze, za což jsme byly opravdu moc rády, jelikož bylo strašné vedro! Prošly jsme spoustu parků a památek, ale i kdyby nešlo o ty zvláštní maďarské názvy nebyla bych schopná si je všechny zapamatovat. Moc se nám líbil ale hrad napravo, který vypadá skoro jako z Harryho Pottera, Náměstí hrdinů, které je s parlamentem asi nejznámější Budapešťskou památkou a fontána, která se nacházela na takovém poloostrůvku na Dunaji. K fontáně jsme došly náhodou chvíli předtím, než odbila celá, načež se spustilo vodní představení s hudbou. Další den jsme šli k fontáně znovu, když byla tma a v celou se zase spustilo představení. Netrvalo jako ve dne deset minut ale celou hodinu! Bylo to fakt strašně krásný! Dokonce zahráli písničku Budapest od George Ezry, byl to parádní zážitek. Před odjezdem jsme samozřejmě do googlu zadaly must see in Budapest, ale na tuhle úžasnou fontánu jsme nenarazily ani jedna, což je fakt škoda, stojí zato!







Objevily jsme jednu moc pěknou restauraci v americkém stylu- Sunny Dinner a malou kavárničku Coffee 13, která se nacházela jen kousek od našeho hostelu. Ceny jsou všude nízké, i když mi to většinou tak nepřišlo. Cokoliv si chcete koupit stojí přinejmenším několik set forintů, což je fakt nezvyk! Jeden forint je asi 0,08 českých korun.
V hostelu jsme našly takový malý průvodce, ve kterém jsme si vyhlédly jednu levnou restauraci, kterou jsme následně také navštívily. Byla opravdu strašně levná, ale domluva s číšníkem stála opravdu zato. Objednala jsem si s kamarádkou to samé jídlo, z jehož názvu nebylo poznat, zda je vegetariánské nebo ne. Tak jsem se obsluhy zeptala, zda je vegetariánské, on že ano. Nevypadal moc přesvědčivě, tak jsem se ještě zeptala jestli v jídle opravdu není maso, odpověděl, že není. Když nám přinesly jídlo, samozřejmě na něm bylo spoustu koleček nějakého salámu, tak jsem ho poukázala nato, že je na talíři spoustu masa, načež odpověděl, že není. Další diskuze očividně neměla smysl, dále jsme to neřešily, přesunuly salám na talíř naší všežravé kamarádky a desert už si pro jistotu nedaly chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon.




Budapešť je proslulá svými lázněmi, do kterých jsme se také rozhodly zavítat. Na internetu jsme se pokusily najít ty nejlevnější, což by měly být lázně Lucács (v ranních hodinách je vstup ještě levnější). Našly jsme pár venkovních bazénů a spoustu vnitřních s různou teplotou a jiným obsahem minerálů. Říkám našly, protože orientace byla poněkud obtížná. Převládaly cedule v maďarštině, které nás nikam pořádně nedovedly. Nejdříve jsme se zeptaly jedné paní, kterou jsme potkaly v šatnách, která bohužel neuměla anglicky, a i přes naši úžasnou znakovou řeč jsme se nehnuly z místa. Nakonec nám pomohl milý plavčík, který nám ukázal cestu k vnitřním bazénům, hurá! Pokud byste se do nich chtěli vydat taky, nezapomeňte na koupací čepice, bez kterých byste ztratili přístup k některým bazénům, sice jsem si nevšimla nikoho, kdo by to kontroloval, ale asi bych si ji radši přibalila. Už jen ten pohled na vás v koupací čepici vás určitě rozesměje tak moc, že už to bude stát zato!


I přestože bylo nesnesitelné vedro, vydaly jsme se na nekonečný kopec, abychom se pokochaly výhledem, který naštěstí stál zato. Nahoře se také nachází maďarská Socha svobody. Byla jsem upřímně šťastná, když jsem zjistila, že už jsem konečně na vrcholu, a teď už půjdeme jenom směrem dolů!




I kdybyste v noci nešli obdivovat zmiňovanou fontánu, noční pohled na Budapešť také není vůbec k zahození. 


1 comment:

  1. Budapešť vypadá krásně. Určitě bych se tam ráda podívala :) Budu se muset konečně podívat na to Student agency.

    ReplyDelete