Tuesday, December 29, 2015

Bratislava & Vienna |CZ|

V květnu jsem s kamarádkou strávila prodloužený víkend v krásné Bratislavě a Vídni ♥

Odjížděly jsme z Florence v Praze se Student Agency za 250,- do Bratislavy na Mlýnské nivy, odkud jsme šly pěšky do hostelu Blues. Budova na sobě má obrovský nápis, a na dveřích je také viditelný nápis, nám se přesto podařilo dvakrát jej přejít, než jsme konečně dorazily chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon. Noc nás stála kolem čtyř set na šestilůžkovém pokoji. Hostel jsme vybraly, protože byl nejlevnější, co jsme našly a líp jsme vybrat nemohly! Krásný výhled, přímo v centru, milí lidé, pěkná společenská místnost, wifi a všude bylo čisto. Taky se nám moc líbilo uspořádání pokojů! Na každém patře byla nějaká dvě města, ve kterých se pak nacházely pokoje pro lepší orientaci. My bydlely v Londýně.
Na recepci vám se vším poradí, a ačkoliv jsem předpokládala, že slovenštině budu bez problémů rozumět, dvakrát jsem jen zdvořile přikyvovala, usmívala se a až potom zjistila, že šlo o otázku chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon. Krásný výhled, který vidíte na obrázku měl jen tu nevýhodu, že kostelík zvonil každých patnáct minut, což bylo slyšet opravdu hlasitě v našem pokoji, když se k tomu ještě přidá snad neustále projíždějící tramvaj a chrápající pán není to úplně nejúžasnější kombinace ke klidnému spánku, ale pokud se ještě někdy do Bratislavy vydám, určitě bych se zase ubytovala v tomhle útulném hostelu! 




Bratislava je fakt malinká, takže jsme se všude krásně dostaly pěšky. Přestože jsme jely v květnu, počasí bylo dost nanic. Bylo deštivo, zamračeno a byla zima, ale možná i díky tomu jsme našly pár krásných restaurací a kaváren, kam jsme se šly schovat, když začalo být až moc větrno chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon. Nejvíce se nám líbilo v Gorilla urban store, odkud pochází i fotka nalevo, s úžasným ledovým čajem. Jakožto knihomola, mě ale nejvíce nadchlo, že restaurace je napůl i knihkupectví s velice kreativní výzdobou! Urban Store, který se nacházel o několik ulic dál, byl také plný knih a dobrého jídla. A nakonec Káva Bar, malá kavárnička, na kterou jsme narazily cestou k Bratislavskému zámku, ve které si jako první všimnete úžasných křídových kreseb na tabulových zdích. A to kafe ♥.







Hned první den jsme prošly velkou část Bratislavy a na každém kroku nacházely krásná místa a všemožné památky. Druhý den jsme se pak zúčastnily jedné z free tours, která nás Bratislavou provedla ještě jednou. Trvala asi dvě a půl hodiny a snad celou dobu pršelo, já byla tak vděčná, že jsem si s sebou vzala deštník! Nejdřív jsem ho totiž vzhledem k tomu, že byl květen, chtěla nechat doma. Moc se nám líbil Bratislavský hrad,  u kterého se náhodou konal food festival a úžasný výhled z něj.  Modrý kostel, který je opravdu úplně modrý a vypadá fakt úžasně. Michalská brána, pod kterou se nachází kompas, na kterém jsou různá města s počtem kilometrů. Socha pracujícího muže kousek od Michalské brány, ke kterému se váže pověst- když si sochu pohladíte, mělo by se vám splnit nějaké přání. Hviezdoslavovo náměstí, meeting point pro free tours, kde je krásný parčík. A ten most, který zaujme tím ufem taky stojí za prohlédnutí!









Ubytování ve Vídni by vyšlo pěkně draho, takže jsme jely vlakem z Bratislavy do Vídně a zpátky, odjížděly jsme pak z Vídně se Student Agency za 270 korun. Cesta vlakem trvala asi hodinu. Vídeň už tak malinkatá není, takže jsme tentokrát využily i metro. Chtěly jsme do uměleckohistorického muzea, kde mají studenti vstup zdarma a cestou jsme narážely na všechny ty památky, o kterých jsme si povídaly na výtvarné výchově. Vidět ty stavby naživo je mnohem mnohem zajímavější než si desítky minut vypravovat o jejich historii, opravdu. Určitě stojí zato zajít k Belvederu, k Paláci secese a do nějakého toho muzea, které vás zaujme. Spoustu z nich má i volný vstup, nebo alespoň nějaké slevy pro mladé a studenty. Když už jsme i s věcmi šli směrem k autobusové zastávce, zastavily jsme se v Hard rock café, kde mají sice šíleně drahé ale naprosto úžasné ovocné pití. Na cestu k zastávce Student Agency jsme si nechali více času, než bylo podle map potřeba a bylo tomu opravdu dobře, protože se cesta ukázala asi třikrát delší, a když se cestou ještě párkrát ztratíte už to chvíli zabere chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon. U autobusu bylo nějaké nákupní centrum, tak jsme se do něj vydaly, bylo úplně prázdné až na pár lidí, kteří uklízeli či něco opravovali kolem zavřených obchodů. Až doma jsme zjistili, že ten den byl v Rakousku státní svátek, takže pokud budete moct, zjistěte si kdy jsou v zemi, kterou chcete navštívit státní svátky a zkuste s se jim vyhnout chat, emotion, face, hello, mouth, open, smile, smiles, smiley, speak, talk icon.
Vídeň je sice plná krásných památek, mě bohužel moc neuchvátila, v malinké a útulné Bratislavě se mi líbilo mnohem víc!








No comments:

Post a Comment